Schaakvereniging Ons Genoegen zoekt nieuwe aanwas

Schaken heeft zeer zeker geen suf imago. Integendeel zelfs. Dat zeggen bestuursvoorzitter Bab Wilders en bestuurslid Hans Kodde van schaakvereniging Ons Genoegen. Elke donderdagavond komen de leden bij elkaar in de Martuskerk (*) om het tegen elkaar op te nemen. Ook nemen ze deel aan externe competities. De schaakvereniging uit 1936 kan wel wat nieuwe aanwas gebruiken, aldus de voorzitter.

“Nederland telt vele schaakclubs die al jarenlang bestaan tot wel meer dan honderd jaar. De eerste was Discendo Discimus (al spelend leren wij) die in december 1852 werd opgericht. Zover zijn wij nog lang niet. Over 13 jaar vieren we pas ons honderdjarig jubileum”, vertelt Wilders die een speldje van de Schaakbond ontving voor zijn 50-jarige lidmaatschap van Ons Genoegen. “Aanvankelijk damde ik, ik rolde hier bij toeval in. Mijn toenmalige verkering vond dammen namelijk maar niets, in haar familie met tien broers en zusters werd geschaakt. Dus ging ik ook schaken. Binnen een maand versloeg ik mijn hele schoonfamilie”, grijnst de voorzitter.

Imago
Nederland is niet echt een schaakland, zegt de jubilaris. “Dat geldt meer voor Rusland, Iran, China en India, dat laatste land is de bakermat van het schaakspel. We hebben hier wel eens Iraanse vluchtelingen gehad die heel goed konden schaken. Dat kunnen ze daar allemaal.” In de jaren dertig kende Nederland een grote opleving in de schaaksport toen het een wereldkampioen schaken had namelijk Max Euwe. Het had lange tijd een nerd-imago, maar dat is het zeker niet meer stellen de twee schakers. Schaken is ook een populaire sport onder kinderen en jongeren. Veel jongeren zijn volgens hen gaan schaken door de dramaserie The Queen’s Gambit. Een verhaal van zeven afleveringen over een jong meisje in een weeshuis in de jaren 1950. Ze ontdekt dat ze een groot schaaktalent is en wordt onverwacht een ster terwijl ze worstelt met een verslaving.

Jeugdafdeling
Ons Genoegen is een kleine vereniging. In hoogtijdagen had de club een jeugdafdeling met 60 leden. “Dat kan nu niet meer want we zijn te klein om ze te begeleiden en op te leiden. Daarom hebben we nu alleen nog volwassen leden. Maar de jeugd is natuurlijk ook welkom. Schaken kan iedereen leren. En er zijn trucjes aan te leren om steeds beter te gaan spelen. Het is leuk om te doen. Je moet vooruit plannen en je zetten bedenken. Een klein foutje wordt duur betaald. Op de schaakavonden van de vereniging heeft elke schaker een uur en veertig minuten bedenktijd. Een partij kan zo wel drie uur duren,” vertelt Kodde. Vroeger schaakte hij veel, dat verwaterde, maar door corona had hij ineens veel tijd, dus ging hij digitaal schaken en werd na de coronacrisis lid van de schaakvereniging in Amersfoort Zuid.

Verzuiling
De volledige naam is Christelijke Schaakvereniging Ons Genoegen. Dat stamt nog uit de tijd dat Nederland verzuild was met Katholieke en Protestantse verenigingen en organisaties, herinnert de voorzitter zich nog. “Maar dat speelt geen rol meer. Toen ooit eens een lid zich aanmeldde die katholiek was moest daarover nog een bestuursoverleg komen. Daarna werd hij aangenomen. Wellicht speelde het een rol dat hij goed kon spelen. Wat dat Christelijk betreft, we staan als vereniging nu eenmaal zo in het register ingeschreven. Om dat aan te passen moeten we de statuten aanpassen en naar de notaris. Maar er wordt over gesproken om dat aan te passen.”

Lid worden
Wie geïnteresseerd is kan altijd eerst een tijdje meedraaien om kennis te maken met de leden en de sfeer te proeven op de clubavonden. Er wordt op allerlei niveaus gespeeld, van beginnende huisschakers tot spelers met een Elorating van tegen de 2000. Aspirant-leden spelen gewoon mee in de interne competitie. De avond begint donderdags om 20.00 uur en duurt tot uiterlijk 23.30 uur Wie aan een ronde wil meedoen dient uiterlijk om 19.55 uur in het clublokaal aanwezig te zijn.

Voor meer info: www.schaakverenigingog.nl
of Hans Kodde, tel: 06-16221024.

Bert Vos, redacteur Wijkkrant Amersfoort Zuid

(*) Vanaf 1 september 2024 speelt Ons Genoegen in het Wooncentrum De Eemgaarde, Dorresteinseweg 49, 3817 GB Amersfoort.

 

 

 

 

 

Bad Behavior has blocked 74 access attempts in the last 7 days.

Ons Genoegen