Gearchiveerd: Hoevelaken 2 – OG

This content has been archived. It may no longer be relevant

Wederom stel ik vast dat wij te maken met hele vriendelijke en enthousiaste schakers. In beide matches uit en thuis wordt door allen heel sportief en ook gedreven gespeeld. Hier een aantal korte impressies.

Wim: De partij met wit tegen mijn tegenstander was voor mij erg leerzaam, vooral vanwege het enigszins afwijkende spelverloop. De pionnenmars op de zwarte koningsvleugel kwam niet echt van de grond evenmin als die van wit op de damevleugel. Er ontstond een vrij overzichtelijk open speltype waarbij de nodige stukken werden afgeruild. En daarnaast begon de tijdnood als mijn al te trouwe bondgenoot zich steeds nadrukkelijker in het spel te mengen. Oké, dat is zijn goede recht en alles went natuurlijk. Maar om dan in een pionneneindspel met een computerscore van 0.00 gratis en voor niets de belangrijkste pion cadeau te doen, na ja. Dat is natuurlijk wel erg wrang.

Hans: “Ik merkte dat er natuurlijk wel enige revanche sentimenten bij het Hoevelakense viertal leefden Vorige keer hadden ze met 3-1 verloren. Nu hoopten ze op meer. Op bord 2 kwam dat niet uit. Mijn tegenstander met wit speelde goed en het spel liep mooi gelijk op. Echter een foutje in zet 27 leidde tot overwicht van zwart en pion winst. Dit was funest waarna Ons Genoegen toch de winst in de wacht kon slepen. Mooi was het om te zien hoe de Hoevelakense schakers in de kantine daarna gezamenlijk de match terugspeelden en analyseerden. Goeie sfeer daar bij de Hoevelakense schakers!

Ernst: “Een paar weken geleden speelde ik ook tegen een jonge speelster. Nu trof ik met wit het zusje. Ik opende met een Koningsgambiet, wat niet werd aangenomen, en begon toen zelf wat te klungelen. Ze reageerde adequaat en ik moest erg nauwkeurig manoeuvreren om de zaak weer recht te trekken. Dat lukte en toen zij op haar 18de zet haar pion naar d5 schoof (wat ze beslist niet had moeten doen) kwam ik zeer in het voordeel. Ik kreeg een aanval met Loper, Paard en Toren op f7 . En tegelijkertijd werd de pion op h7 aangevallen door datzelfde Paard en mijn Dame. Bijna mat en ongetwijfeld had ik er meer uit kunnen halen, maar doordat ik niet veel tijd meer had besloot ik de Dames en nog wat stukken af te ruilen. Met 4 pionnen meer moest ik kunnen winnen en deed dat ook. Van een van de Hoevelakense clubleden hoorden we dat beide meisjes pas sinds een half jaar schaken – en zeker niet slecht!”

Gerrit: Zelf speelde ik met zwart tegen de zus van de tegenstander van Ernst. Ik liet me helemaal in de verdediging drukken. Ik schiep voor mijzelf te weinig ruimte. Zij beukte tegen mijn stelling. En kon zelfs haar loper aan haar pion binden midden in mijn zwarte stelling. Lastig maar niet echt gevaarlijk.

Aangezien ik mijn koningsloper via fianchetto had geparkeerd en daarna een korte rochade had uitgevoerd, moet je heel wat van stal halen om die vesting te nemen. Hoofd koel houden en consequent verdedigen. Daar maakte zij een aantal foutjes die uiteindelijk resulteerden in een winst. Zij is een taaie speelster die zich heel snel ontwikkelt. Heb haar gecomplimenteerd.

Uiteindelijk gingen we met eenzelfde score van 3-1 in ons voordeel, zoals ook bij de eerste wedstrijd, weer naar huis. Erg sneu voor Wim natuurlijk om twee maal in het zand te moeten bijten.

Bad Behavior has blocked 421 access attempts in the last 7 days.

Ons Genoegen